Thursday, February 14, 2013

Tahun Baru Dengan Ahli Baru


Assalamualaikum semua..betul2 bersawang plus berhabuk da blog aku ni..dibiarkan tanpa kata2..ceewaah..Macam ade je yg bace blog aku nih..Aku menghilang sebab cuti bersalin kt kg..alhamdulillah da habis pantang n hari ni baby aku da berumur 62 hari..sok nk p hospital amek result air kencing n darah sebab jaundice more than 2 weeks(hari ke 24 baru jaundice ny turun ke bacaan 7.4).. Da ke laut lak aku..Nak cite sket..ak selamat bersalin baby boy kol 7.14 pagi kt Hospital Sg Buloh pada 15 Disember 2012..bersalin kali ni aku pecah air ketuban..waktu pecah air ketuban tu dalam kol 1 camtu..neves sebab xtau cmne air ketuban tu..yg aku perasa macam kencing dalam keadaan x sedar..Macam2 dugaan tunggu nk bersalin..graf CTG x ok la..bby da mkn taik la..hampir2 nk ceaser..alhamdulillah bersalin normal jugak kali ni..baby yg dilahirkan seberat 3.6kg..n diberi nama Wan Emir Furqan..jom tgk baby..



Ummi bby pn nk enterprem..hehe



wajah terkini..

Thursday, November 22, 2012

Durian Crepe


Sana sini org dok tayang DC..hari ni nk tayang gak..Alhamdulillah 1st trial terus menjadi..kulit nye yg nipis..mmg puas hati n resepi terbaik la..nk buat pn xsusah..1 adunan ni dapat la dalam 12..cukup utk family kecik kite..Kite gune pan hadiah kawen..xtau saiz die bpe cm..sbb kite amek pan ny je..kotak ny ade  kt kg..hehe..Resepi amek kt tokey DC Kulai..Kak Eyna Haneyna punye FB..link kite letak kendian ye..k cepat ni..sbb mate da ngantuk sgt2..Sape2 yg rajin le la try..Tq banyak2 ye kak..moga Allah melimpah ruah kan rezeki akak lagi..


Bahan2:
-20gm tpg gndum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdb myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair- kite gune susu segar
-150ml air- kite gune 160ml
-pwrna kuning



nampak montok gak kn??


Cara2:
-masuk sume bhn dlm mngkuk..sebatikan dgn whisk dan tapis..
kalau pekat just tmbh air sikit..
-boleh jugak blender..cuma sedikit berbuih..kene hilangkn buih2 tu..dulu
tuk elakkn crepe akan berlubang bila byk buih..
-ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang..
-layangkan kuali agar adunan sekata..
-masak atas api kecil..
-masak hingga kering..angkt..tk perlu terbalikkn msa angkat tu
|
FILLING..
-150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..(boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian)
-isi durian..

-ltkkn fc ltk isi durian ..dan letak lagi fc di atasnya..
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah..
-siaapp..

**kite x buat filling die pn..kite gune balance cheese frosting kek rainbow Amani..mmg sedap la sbb cheese katekan..



puas hati bile dapat wat sendiri..

Happy 3rd Birthday Amani


Assalamualaikum and selamat malam semua..lama sgt raseny xupdate blog..ni baru 1st entry tuk november..sedih tol..malam ni nk share gambar besday Amani kt nursery..xde wtpe pn..cume wat kn kek rainbow  n bagi goodies kt kwn2 die je..kawan2 Amani semua teruja mase dok potong kek.budak2 mesti excited tgk kek warna warni..=D..da besar da anak ummi..Nk jadi kakak da pn..Moga jadi anak yang solehah n berguna di masa hadapan ye..Ameen..Resepi kek update kemudian ye..

Amani malu2..

Ummi balik keje baru cikgu nk celebrate..

kawan2 Amani ralit makn kek..

menjadi gak cubaan Ummi..
*********************************************************************************
Resepi rainbow cake bole tgk blog Ricke Ordinary Kitchen..



Friday, October 26, 2012

Order Hari Raya AidilAdha



Semua RVC..officemate order tuk birthday anaknya n tuk hantaran kawan..Tq ye Kak Dayah n Nana.. 


yg ni saje2  try..cantek gak..


Wednesday, October 10, 2012

Pandan Chiffon Cake






Salam hari rabu semua..Hari ni kite cuti a.k.a dapat MC sebab anak kite kena chicken pox..da masuk 10 hari Amani kena chicken pox..sian je kat die..nasib xmerengek and minta kite garu..n alhamdulillah kite da penah kena mse kecik2 dulu, kalu x confirm da warded..tau jela kalu org pregnant kan, takut effect kt baby.. wat kek cipon ni semalam..da lame teringin nk mkn tapi kemalasan kemelandaan..huhu..semalam kite p umah kakak kite tu yang bawak skali sebagai buah tangan..rasenye kali ni kite wat perfect..=) ..cume xtau nape still merekah sket..raseny mmg tip top..just nice je manis nye..Amani makan non stop..siap minta watkan lagi..Resepi copy umah Kak Rima..Minta halal resepi ny ye kak..


Ingredients
100 g Prima Flour Top Flour ( I used cake flour)- Kite guna superfine flour
1 tsp Baking Powder
1 tbsp Pandan Juice (I used 1 tsp of pandan paste)
100 ml Coconut Milk
4 Egg Yolks - Kite gune 5 egg yolks;nk senang keje..
50 ml Corn Oil
1/4 tsp Green Colouring
5 Egg Whites
1/4 tsp Cream of Tartar
100 g Castor Sugar
Pinch of Salt




Method
1)Preheat oven to 170°.

2)Extract pandan juice from finely pounded pandan leaves and add to coconut milk.

3)Add egg yolk, 50 g sugar, oil, colouring and salt to the coconut mixture. Mix well using hand whisk.

4)Sift PrimaFlour Top Flour and baking powder and fold into mixture. Mix until smooth. Set aside.

5)Beat egg whites and tartar at high speed until foamy. Add remaining 50 g sugar and
beat until stiff.

6)Add 1/3 beaten egg white to the yolk mixture and mix using a hand whisk.

7)Slowly fold in this mixture to the remaining 2/3 of beaten egg whites.

8)Pour mixture into an ungreased 18cm chiffon tin and bake for about 50mins.>> kite bake 40mins je

9)Turn tin over on a cake rack to cool before loosening cake.

Sunday, October 7, 2012

Donut Suria Vs Burgur Sambal Suria


Salam hari Ahad sume..mesti semua org da siap masak tuk lunch kan..sekarang dok depan tv layan melodi..zass uols..ni menu breakfast kite semalam..wat kn tuk hubby untuk bekal die balik genting..lapaq donut n burgur sambal katenye..so sebagai isteri yg memahami bgn la awal tuk menguli..resepi macam biase tengok kt umah kak Ika..da lame nk try tp baru tergerak nk try semalam..sebab ny tgh rajin menguli..hehe..Kite wat satu adunan dapat la dalam 20 ketul kuih(donut 8 pcs, burgur sambal 12 pcs)..Macam biase resepi copy n paste umah kak Ika..Minta halal ye kak..Jom try wat resepi angka 3 ni.. 


DONUT SURIA
By courtesy of Puan Suria Insani of Resipi.Net

Bahan A 
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
3 sudu besar gula caster>>yg ni kita letak separuh dr kuantiti asal
** I like this count of threes....senang ingat!!!!

Bahan B 
200ml air suam
2 sudu teh instant yeast
=> 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.>>yg ni kita tambah sbb lain tepung.


nampak lembut je kan..

Kaedah penyediaan 
1) Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. 2) Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
3) Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.>>utk cara2 yg ni boleh naikkan doh 2 kali ganda dulu, buang angin doh, dan terap atau bentukkan dia dan perap kembali sehingga doh naik kembali.
4) Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
5) Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
6) Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.>>kalau buat burger malaysia tak yah lah letak gula yer :D sediakan sambal tumis n yg sewaktu dgnnya 

* Kita salut donut dgn snow powder, lg sedap..xmanis sgt..xsedar makan byk..=)


puas hati dapat makan burgur sambal banyak2..


ade yg kite letak telur..nampak Kak izah daut wat hari tu..

Saturday, October 6, 2012

Pau Gebu

Assalamualaikum semua..ni entry tertunggak last week..wat kuih pau ni hari Ahad lepas..tgh hari xmasak tapi  dok menguli kuih pau..actually ni second trial..1st trial mse hubby kite cuti tapi xjd..sedih je..siap bangun 5 pagi tu..yeast die x elok da kot..Alhamdulillah wat kali kedua menjadi gak..gebu elok je..lembut lagi esok nye..siap bawak p ofis lagi..hihi..resepi nye pun senang je..kite xde pengukus lagi so pinjam kakak kite punye pengukus tupperware..kecik je tp bole la tuk family kecik macam kite..Kejadian nye xbape nk elok tp ok la utk cubaan pertama kite..Resepi kite tengok umah kak Ika..resepi asal kt janechew.blogspot.com..Minta halal ye kite copy resepinye and kite tempek kt cni utk rujukan akan datang..


PAU(RED BEANS BUN)
Source: JANE CHEW

Bahan A

300g Tepung Hong Kong (kite gune tepung pau)
150g Susu (kite gune susu segar gak - 100g susu + 50g air panas)
50g Gula caster
1 1/2 Tbs Shortening
1 tsp yis
Sedikit garam

Bahan B

1 tsp Double Acting Baking Powder + 1 tbs Air

Bahan2 Inti

480g Inti Kacang merah readymade, bulat2kan inti td anggaran berat 30g sehingga habis dan ketepikan.( kite gune inti red bean readymade from Bagus)


Cara2:

1) Satukan semua bahan A dan uli sehingga licin tak melekat di tangan. Tutup dgn tuala lembap atau cling wrap dan penaikkan doh 2 kali ganda(lebih kurang 45min-1jam).
2) Satukan pula bhn B dan uli doh kembali sehingga sebati dan licin. Rehatkan lagi selama 15 min sebelum dibentukkan bulat.
3) Kemudian, bahagikan doh kepada 16 bhgn iaitu berat setiap 1 anggaran 35g.
4) Isikan dgn inti merah tadi atau inti kesukaan dan tutup doh rapat2 utk mengelakkan inti terkeluar semasa mengukus nanti. Buat sampai habis dan susunkan di atas tray pengukus.
Rehatkan kembali lebih kurang 30minit.
5) Panaskan air kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus pau.
6) Apabila air kukusan telah mendidih, kukuskan doh yg telah disusunkan di dalam tray td dgn menggunakan api yg besar selama 10 minit dan renggangkan sedikit penutup pengukus dan biarkan lagi selama 5minit. Tutupkan api dan biarkan sebentar di dalam pengukus lebih kurang 3-5minit, hidangkan panas2.

**Cara kite: Campurkan semua bahan kering dalam bekas..yis tu kite bancuh dalam air susu segar suam;takut yis xelok mcm hari tu..then masukkan air bancuhan yis dalam tepung then uli smpi xmelekat kat tangan..

sebelum


selepas

lembut elok je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...