Saturday, October 6, 2012

Pau Gebu

Assalamualaikum semua..ni entry tertunggak last week..wat kuih pau ni hari Ahad lepas..tgh hari xmasak tapi  dok menguli kuih pau..actually ni second trial..1st trial mse hubby kite cuti tapi xjd..sedih je..siap bangun 5 pagi tu..yeast die x elok da kot..Alhamdulillah wat kali kedua menjadi gak..gebu elok je..lembut lagi esok nye..siap bawak p ofis lagi..hihi..resepi nye pun senang je..kite xde pengukus lagi so pinjam kakak kite punye pengukus tupperware..kecik je tp bole la tuk family kecik macam kite..Kejadian nye xbape nk elok tp ok la utk cubaan pertama kite..Resepi kite tengok umah kak Ika..resepi asal kt janechew.blogspot.com..Minta halal ye kite copy resepinye and kite tempek kt cni utk rujukan akan datang..


PAU(RED BEANS BUN)
Source: JANE CHEW

Bahan A

300g Tepung Hong Kong (kite gune tepung pau)
150g Susu (kite gune susu segar gak - 100g susu + 50g air panas)
50g Gula caster
1 1/2 Tbs Shortening
1 tsp yis
Sedikit garam

Bahan B

1 tsp Double Acting Baking Powder + 1 tbs Air

Bahan2 Inti

480g Inti Kacang merah readymade, bulat2kan inti td anggaran berat 30g sehingga habis dan ketepikan.( kite gune inti red bean readymade from Bagus)


Cara2:

1) Satukan semua bahan A dan uli sehingga licin tak melekat di tangan. Tutup dgn tuala lembap atau cling wrap dan penaikkan doh 2 kali ganda(lebih kurang 45min-1jam).
2) Satukan pula bhn B dan uli doh kembali sehingga sebati dan licin. Rehatkan lagi selama 15 min sebelum dibentukkan bulat.
3) Kemudian, bahagikan doh kepada 16 bhgn iaitu berat setiap 1 anggaran 35g.
4) Isikan dgn inti merah tadi atau inti kesukaan dan tutup doh rapat2 utk mengelakkan inti terkeluar semasa mengukus nanti. Buat sampai habis dan susunkan di atas tray pengukus.
Rehatkan kembali lebih kurang 30minit.
5) Panaskan air kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus pau.
6) Apabila air kukusan telah mendidih, kukuskan doh yg telah disusunkan di dalam tray td dgn menggunakan api yg besar selama 10 minit dan renggangkan sedikit penutup pengukus dan biarkan lagi selama 5minit. Tutupkan api dan biarkan sebentar di dalam pengukus lebih kurang 3-5minit, hidangkan panas2.

**Cara kite: Campurkan semua bahan kering dalam bekas..yis tu kite bancuh dalam air susu segar suam;takut yis xelok mcm hari tu..then masukkan air bancuhan yis dalam tepung then uli smpi xmelekat kat tangan..

sebelum


selepas

lembut elok je

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...