Sunday, October 7, 2012

Donut Suria Vs Burgur Sambal Suria


Salam hari Ahad sume..mesti semua org da siap masak tuk lunch kan..sekarang dok depan tv layan melodi..zass uols..ni menu breakfast kite semalam..wat kn tuk hubby untuk bekal die balik genting..lapaq donut n burgur sambal katenye..so sebagai isteri yg memahami bgn la awal tuk menguli..resepi macam biase tengok kt umah kak Ika..da lame nk try tp baru tergerak nk try semalam..sebab ny tgh rajin menguli..hehe..Kite wat satu adunan dapat la dalam 20 ketul kuih(donut 8 pcs, burgur sambal 12 pcs)..Macam biase resepi copy n paste umah kak Ika..Minta halal ye kak..Jom try wat resepi angka 3 ni.. 


DONUT SURIA
By courtesy of Puan Suria Insani of Resipi.Net

Bahan A 
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
3 sudu besar gula caster>>yg ni kita letak separuh dr kuantiti asal
** I like this count of threes....senang ingat!!!!

Bahan B 
200ml air suam
2 sudu teh instant yeast
=> 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.>>yg ni kita tambah sbb lain tepung.


nampak lembut je kan..

Kaedah penyediaan 
1) Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. 2) Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
3) Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.>>utk cara2 yg ni boleh naikkan doh 2 kali ganda dulu, buang angin doh, dan terap atau bentukkan dia dan perap kembali sehingga doh naik kembali.
4) Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
5) Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
6) Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.>>kalau buat burger malaysia tak yah lah letak gula yer :D sediakan sambal tumis n yg sewaktu dgnnya 

* Kita salut donut dgn snow powder, lg sedap..xmanis sgt..xsedar makan byk..=)


puas hati dapat makan burgur sambal banyak2..


ade yg kite letak telur..nampak Kak izah daut wat hari tu..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...