Wednesday, December 4, 2013

Dato' Rosyam Noor



Assalamualaikum semua..ni semalam punye cite..Jumpe abam Rosym Noor..datang ofis kite..hehe..actually ramai da retis datang opis..malas nk upload..huhu



xbape nk senyum la abam ni..=P

Tuesday, August 13, 2013

Salam Lebaran 2013







Assalamualaikum semua..Hari baik bulan baik ni ria sekeluarga nk mohon ampun dan maaf sekiranye ade terkasar bahasa, terguris perasaan, dan segale salah silap yg pernah dilakukan.. Raya tahun ni best sebab husband dapat cuti panjang, bole beraye rumah sedare mare..Esok da start keje..malasnye..xcukup cuti seminggu..ok la..c kecik da bangun..nk kena layan die dulu..dok byk kerenah  skrg..jumpe lagi di lain entry..

Thursday, June 27, 2013

Snow Cheese Cake


Assalamualaikum semua..lame betul blog ni ditinggalkan..ade yg rindu x agak2 nye..hehe..nak share resepi yg da basi...orang lain da lame try kite asyik ketinggalan keretapi..xpela even lambat dari xde kan..kek ni sedap..gebus je..len kali kena kurangkan sukatan susu pekat manis nye..resepi kite ambek kt umah kak Izah Mapin Lover tu..kite mohon copy ye kak..tuk rujukan akan datang..





KEK CHEESE BERSALJI/ SNOW CHEESECAKE

Resepi : Sherry mz@MyR
 
Sumber lain: kak Zana MamaFami

6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna self raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • izah tambah esen vanilla

  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- izah letak sekadar manis pada selera
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.


Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
*izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
*izah potong kek  menggunakan benang
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.

9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

memang bersalji je kan


Wednesday, June 26, 2013

Buttermilk Doughnut



Assalamualaikum n selamat pagi..entri tertunggak lagi..buat ni d lame..melayan kan tekak amani yang nk donut mcm kt big apple tu..so jangan tanye ade lagi ke x ye..memang da lame jadi baja..=D ..suke sgt resepi ni..memang stick dgn resepi ni je..suke bau buttermilk die..kite wat frozen donut ni..sebab senang kalau tibe2 tekak nk makan donut tinggal goreng je..sesuai tuk stok bulan puase gak..tq kak Ros share resepi yg mabeles ni..kite copy je sebab datang kemalasan..selamat mencuba..

ButterMilk Doughnuts
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com


Bahan-bahanya
2 sudu kecil baking powder
180 gram tepung roti
220gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)- kite x letak
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin@butter@shortening
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2  sudu kecil)
3 sudu kecil buttermilk 
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut ini nanti.

1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

Friday, March 29, 2013

Hello!!



Salam Jumaat semua..hari ni nak share gambar baby emir..Alhamdulillah setakat ni masih fully breastfeed..Semoga dipermudahkan urusan untuk menyusukan sampai 2 years..Ameen..Perkembangan setakat 3 bulan lebih ni: pandai ngoceh(melayu punye meaning pe ek??), pandai isap jari, pandai tgk tv..hehe..tibe2 rindu lak kt budak sorang ni..xsabar nk balik..cpt la kol 3.30(padahal baru hantaq kol 7++)..


mke happy da mandi..

muke bangun tido

ade gaya tak saya tido??

Thursday, March 28, 2013

Cream Puff with Vanilla Custard


Assalamualaikum dan selamat malam semua..sebelum tido nak share resepi cream puff yg sedap nih.nk wat pun senang..Buat ni mase anak buah kite tunang mase raya cina hari tu..so jangan tanye ade lagi ke tak ye..sebab da jadi baja pun..hikhikhik..ni kes orang malas nk update blog..Resepi tengok kt umah Kak Rima..Kite sekeluarga da hook dgn resepi ni..sedap sangat..Amani makan berketul2 mengalahkan walid die..next time kalau musim durian nk try sos durian..mesti lagi mantop kan..bertambah kesedapan nye bila kite pipe kn dgn choc ganache..wallahhh!!rase cam nk wat lg..macam da terase-rase kt tekak nih..jom tengok resepi pulak..Selamat Mencuba!! 



Ingredients:
225ml water
100g margarine
1tbsp granulated sugar
125 high protein flour (bread flour) 
4 eggs

Method:
1) Sift flour on paper
2) Place water, butter and sugar in a pot and heat until butter melts and the mixture starts to boil
3) Remove from heat and pour in all the flour while continue beating
4) Put back on the stove and mix until the dough forms a ball and leaves the sides of the pot
5) Remove the pot and pour the dough into a mixing bowl. Using a beater start beating the dough for 2 minutes.
6) Add eggs one at a time making sure thoroughly mixed. Dough should be soft and shiny
7) Place into piping bag and pipe into shapes - used nozzle 1M
8) Bake in preheated oven 180C unil it's golden brown..abt 25mins



Vanilla Custard

3 egg yolks
1/4 cup sugar 
1 stick vanilla bean - used EV
1 cup UHT milk
15g corn flour
1tbsp salted butter

Method:
1. Mix the egg yolks, sugar, corn flour, stir until well blended and pale yellow in colour
2. Heat the milk and vanilla bean until almost boiling, remove vanilla bean, pour half of the boiled milk into beaten egg+ sugar+corn flour, stir, then pour back into remaining milk, reheat, stirring constantly until custard thicken, remove from fire, add butter, stir until well blended, let it cool before putting into piping bag.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...