Tuesday, March 29, 2011
Monday, March 14, 2011
Oreo Cheesecake
Ni resepi lme yg x ak update..bru hr ni nk update..truk tol kn tuan umh ni..Oreo cheese cake..ni la first time wt no bake cheesecake..sodap..gune yogurt bia xmuak sgt..resepi amik kt umah Kak Ika..klik cni..kome p la selongkar umh kak Ika tuh..sebenar ny xjmpe link ny..haha..plus xrajen nk go through satu2..hehe..minta halal copy n paste kt umah ye kak..byk yg ak edit sbb ikot brg yg de kt umh n ak gune resepi blueberry cheesecake..cm xde kaitan je kn oreo dgn blueberry..jom tgk resepi lak..
BLUEBERRY CHEESE CAKEBahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - lebih kurang 200g
125 gm mentega tanpa garam - letak 100g
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju - ak gune 125 gram je
1 cup yogurt plain brand tesco
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon- 2 sb
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon- 2 sb
biskut oreo (krim xyah gune) - ikut suke nk byk or sket
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit
Topping
Blueberry topping secukupnyer
Jus lemon
Gula caster
Sedikit air
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit
Topping
Blueberry topping secukupnyer
Jus lemon
Gula caster
Sedikit air
Cara-cara
- Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
- Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
- Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
- Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
- Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
- Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
- Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. >>Lepas dah keras adunan cheese boleh sapukan fresh cream yg dpukul sebelum dtuangkan kuah topping, lebih kurang 150ml fresh cream.
- Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan.
- Tuangkan kuah topping hingga habis.
Sunday, March 6, 2011
Tiramisu
Da lame nk wt tiramisu ni..nk le rse smpi de cite tiramisu kt TV3..sedap rupeny..al kisah bermule bile try wt kek coklat fudge yoghurt resepi kak Ros JM..xbpe nk mnjd cm kak Ros ny..ape lg ak modified la wt tiramisu nih..godek2 cis then layer kn dgn kek coklat..siap..sonang je sb ak ltk dlm bekas..tp kalu wt cm jual kt kedai tu konpom fail ny..hakhak..resepi tgk umh kak Ros..tp ak de edit sket..kak umh kak Ika pn ade gak..Ria C n P ye kak..halalkn resepi ye..
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.(untuk yg ni kita buat layer yg bwh letak swiss roll cake, spraykan dgn air bancuhan kopi, tuang keju dan lapisan ke3 letak biscotti yg telah dispraykan dgn air kopi juga kaedah spray lg bagus untuk dapatkan tekstur biskut yg lembut BUKAN benyek! :D) step seterusnyer buat sampai habis :)
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan
Bahan:-
1 gulung kek swiss roll kopi ( ros guna 1/2 kek swiss roll perasa coklat)- ak gune kek coklat
250 gm keju cream philidephia ( ros guna 100gram)- ak gune125g je
150 ml yogurt asli ( ros ganti dengan whipping cream)- ak ltk yogurt n whipping cream
1/2 cawan gula ( ros guna 2 sudu besar gula)- ak guna 1/4 cwn gula
1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek) - ros x letak.- ak xletak pn
serbuk nescafe ( ros ganti dengan serbuk koko)-ak pn gune serbuk koko
Larutan Agar-agar:-
1/4 cawan air ( ros ganti dengan 2 sudu besar air panas)
1 sudu kecil serbuk agar-agar ( ros ganti dengan 1 sudu besar gelatin)
1 gulung kek swiss roll kopi ( ros guna 1/2 kek swiss roll perasa coklat)- ak gune kek coklat
250 gm keju cream philidephia ( ros guna 100gram)- ak gune125g je
150 ml yogurt asli ( ros ganti dengan whipping cream)- ak ltk yogurt n whipping cream
1/2 cawan gula ( ros guna 2 sudu besar gula)- ak guna 1/4 cwn gula
1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek) - ros x letak.- ak xletak pn
serbuk nescafe ( ros ganti dengan serbuk koko)-ak pn gune serbuk koko
Larutan Agar-agar:-
1/4 cawan air ( ros ganti dengan 2 sudu besar air panas)
1 sudu kecil serbuk agar-agar ( ros ganti dengan 1 sudu besar gelatin)
Cara:-
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.(untuk yg ni kita buat layer yg bwh letak swiss roll cake, spraykan dgn air bancuhan kopi, tuang keju dan lapisan ke3 letak biscotti yg telah dispraykan dgn air kopi juga kaedah spray lg bagus untuk dapatkan tekstur biskut yg lembut BUKAN benyek! :D) step seterusnyer buat sampai habis :)
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan
Wednesday, March 2, 2011
Tuesday, February 15, 2011
Chocolate Bottom Banana Square
Long story short la ye..wt mende mknn ni pg td..mmg tgh plan nk menghabiskan pisang berangan yg byk tu n nk membusuk..dok blog walking tjumpe resepi ni kt umh kak Yatt..klik sini..apalagi trus print resepi la..Thanx kak Yatt 4 sharing the recipe..mmg sodap wa ckp sama lu..jom tgk resepi yg mudah ni..
Ingredients:
1/2 cup butter
1 cup sugar-ak gune 1/2 cup je
1 egg
1 tsp vanilla
1 1/2 cups mashed banana(8 biji pisang berangan + 1/3 cup fresh milk-blend)
1 1/2 cups flour-ak gune superfine
1 tsp BP
1 tsp BS
1/2 tsp salt
1/4 cup baking cocoa
1 cup choc chips
Method:
1) In mixing owl, cream butter and sugar.Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2) In a separate bowl, combine flour, BS, BP and salt.Add to creamed mixture and mix well.
3) Divide batter in half. Add cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9x13-inch baking dish.Spoon remaining batter on top, swirling gently wit
h butter knife if desired, and sprinkle with choc chip.
4) Bake at 350 degrees for 30mins or until batter tests done with toothpick or fork.Cool and cut into 24 squares.
Sunday, January 9, 2011
Kek Alunan Kasih
Selamat petang sume..wtpe ptg2 ni??ni nk tunjuk pe projek ptg semalam..Kek ni yg ak wt semalam..sempena amani masuk 1 tahun 2 bln..konon nk bg die potong pastu cmne le terlupe ntah panas2 trus ak potong sbb xsabar nk nengok hasil ny..alhamdulillah menjadi..so amani xjd la potong ummi die je yg wakilkan..wakaka..b4 wt kunun nk deco dgn buttercream pastu bile kek da siap malas lak raseny..so 0 jela..kek ni rase die cm kek marble biase tuh..ak xgune baking powder sbb stok da hbs...so ak sub kn dgn ovallete..ovallete pn hmpir lupe nk msukkan..mkin tmbh umo mkin lupe d wt ny..choi2..resepi leh tgk kt mne2..rmai da try wt kek nih..Kak Rima pn de wt..klik sini..
posing dr tepi..
malas nk tuko bekas..ni la jd ny..
Thursday, January 6, 2011
Kuih Puteri Ayu
Wt nih hasil blog walking umh Kak Hana Jepun hr tu..ni kuih feberet ak..dulu tecit2 kakak ak yg wt sbb die bakul kuih..skrg ak da beso ak yg wt sndiri..hihi..suke sgt sbb menjadi utk cubaan pertame..hehe..alhamdulillah..resepi p amik umh kak Hana nun..ak wt pkai kelapa kering..mcm ak yg dok jepong je..haha..kes xtau nk wtpe dgn lebihan kelapa parut yg fresh kalu ak beli..nk msuk chiller xmuat sbb esbok ak tersgt la cumil..huhu..
gebus je hasil gune ovallete
namapak tembam2 je cm pp amani..
Subscribe to:
Posts (Atom)