Sunday, March 6, 2011

Tiramisu



Da lame nk wt tiramisu ni..nk le rse smpi de cite tiramisu kt TV3..sedap rupeny..al kisah bermule bile try wt kek coklat fudge yoghurt resepi kak Ros JM..xbpe nk mnjd cm kak Ros ny..ape lg ak modified la wt tiramisu nih..godek2 cis then layer kn dgn kek coklat..siap..sonang je sb ak ltk dlm bekas..tp kalu wt cm jual kt kedai tu konpom fail ny..hakhak..resepi tgk umh kak Ros..tp ak de edit sket..kak umh kak Ika pn ade gak..Ria C n P ye kak..halalkn resepi ye..

Bahan:-
1 gulung kek swiss roll kopi ( ros guna 1/2 kek swiss roll perasa coklat)- ak gune kek coklat
250 gm keju cream philidephia ( ros guna 100gram)- ak gune125g je
150 ml yogurt asli ( ros ganti dengan whipping cream)- ak ltk yogurt n whipping cream
1/2 cawan gula ( ros guna 2 sudu besar gula)- ak guna 1/4 cwn gula
1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek) - ros x letak.- ak xletak pn
serbuk nescafe ( ros ganti dengan serbuk koko)-ak pn gune serbuk koko

Larutan Agar-agar:-

1/4 cawan air ( ros ganti dengan 2 sudu besar air panas)
1 sudu kecil serbuk agar-agar ( ros ganti dengan 1 sudu besar gelatin)

Cara:-

1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.(untuk yg ni kita buat layer yg bwh letak swiss roll cake, spraykan dgn air bancuhan kopi, tuang keju dan lapisan ke3 letak biscotti yg telah dispraykan dgn air kopi juga kaedah spray lg bagus untuk dapatkan tekstur biskut yg lembut BUKAN benyek! :D) step seterusnyer buat sampai habis :)
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan

kt opis teringat2 je..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...