Ni resepi lme yg x ak update..bru hr ni nk update..truk tol kn tuan umh ni..Oreo cheese cake..ni la first time wt no bake cheesecake..sodap..gune yogurt bia xmuak sgt..resepi amik kt umah Kak Ika..klik cni..kome p la selongkar umh kak Ika tuh..sebenar ny xjmpe link ny..haha..plus xrajen nk go through satu2..hehe..minta halal copy n paste kt umah ye kak..byk yg ak edit sbb ikot brg yg de kt umh n ak gune resepi blueberry cheesecake..cm xde kaitan je kn oreo dgn blueberry..jom tgk resepi lak..
BLUEBERRY CHEESE CAKEBahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - lebih kurang 200g
125 gm mentega tanpa garam - letak 100g
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju - ak gune 125 gram je
1 cup yogurt plain brand tesco
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon- 2 sb
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon- 2 sb
biskut oreo (krim xyah gune) - ikut suke nk byk or sket
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit
Topping
Blueberry topping secukupnyer
Jus lemon
Gula caster
Sedikit air
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit
Topping
Blueberry topping secukupnyer
Jus lemon
Gula caster
Sedikit air
Cara-cara
- Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
- Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
- Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
- Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
- Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
- Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
- Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. >>Lepas dah keras adunan cheese boleh sapukan fresh cream yg dpukul sebelum dtuangkan kuah topping, lebih kurang 150ml fresh cream.
- Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan.
- Tuangkan kuah topping hingga habis.
bestnyer...umah awak banyak kek...
ReplyDeleteria,nk tanya cream cheese murah beli bakery shop ek?
ReplyDeleteGeraugebang
ReplyDeleteNk byk kek kne rjin wt la..try la..msti jd..kebykn ny 1st trial menjd..alhamdulillah sgt2..
BCP
Yup..kt bakery shop murah 2,3 ringgit gak la..akak duk mane skrg??