Saturday, March 16, 2013

Brownies Kukus Ketan Hitam (Bronketem)



Tengah semangat nk mengukus-ngukus nih..sebab baru beli steamer..hehe..jadi try ler resepi yg lame dok peram..punye la susah nk cari tepung pulut hitam..kt kampung gak baru jumpe..macam org mengantuk disorongkan bantal..jadi dok godek2 la time si kecik tgh tdo.. resepi ni agak popular kt indon ..amek resepi kt blog Ordinary Kitchen..Kite wat setengah je resepi ni..sbb xramai yg nk makan..tp mmg sedap la mkn mase sejuk even rupe buruk x macam mbak Ricke punye..Tq ye mbak Ricke share resepi yg mabeles nih..


Bahan-bahan :
6 biji telur
200g gula pasir
1sdt emulsifier
1/4 sdt garam
1 sdt vanilla

2sdm susu pekat manis

250g tepung pulut hitam
20g serbuk koko; diayak

100g dark cooking choc, chopped
200g minyak masak/butter cair

choc rice utk filling

Cara-cara:
1) Panaskan pengukus
2) Cairkan cooking choc, masukkan minyak.Kacau rata dan sejukkan
3) Pukul telur, gula, emulsifier dan garam pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat
4) Masukkan vanilla, kacau rata, masukkan susu pekat, kacau rata
5) Masukkan campuran tepung pulut hitam dan serbk koko sedikit demi sedikit sambil dipukul dgn kelajuan rendah sampai rata
6) Masukkan campuran cooking choc. Kaup balik dgn spatula hingga rata
7) Bahagi dua adunan. Tuang setengah dlm acuan 20x20 yg digris dan dialas dgn kertas. Kukus 10minit dgn api sederhana
8)Taburkan coklat rice. Tuang baki adunan dan kukus semula selama 20-25/ hingga masak

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...