Salam pagi Sabtu..pagi ni nk share satu resepi roti yg best..ramai blogger yg da test power ny..kite je yg ketinggalan..huhu..even ketinggalan pn ok gak kot dr xde langsung..hihi..Resepi copy separuh dari kak Shidah separuh lagi kite taip..tengah rajin nk menaip..=) ..Tq ye sebab share resepi yg sedap ni..Jom tengok resepi..
Ingredients:
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract
For the Filling
1 cup gula kasar - i used brown sugar
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon)
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown
Method:
1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan
1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan
2. Pukul telur, ketepikan
3. Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
4. Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)
Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. Langkah seterusnya, boleh ikut the pictures below.
1) Dough dibahagi kepada dua dan dibiarkan selama 5 minit..
2) Tumbuk dough untuk mengeluarkan angin.
3) Canaikan dough dengan rolling pin.
4) Sapukan dough dengan butter yang telah dicairkan.
5) Taburkan campuran brown sugar, cinnamon powder dan serbuk buah pala.
6) Potong dough kepada 5 atau 6 bahagian yg sama besar.
7) Tompok/ tindan bahagian2 yang telah dipotong tadi
8) Potong dough kepada 6 bahagian yanag sama lagi
9) Setelah dough dipotong dalam step 8, boleh susun dalam loaf pan seperti dibawah. Gris the pan dengan butter dan tepung.
10) Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.
Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.
Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.
p/s: Sorry tulisan mix..tp roti ni memang best la..Kak Ika Arah kate nak tau jd ke x dough tu kite boleh stack kn die..End product xdapat nk tunjuk sebab rentung, breastfeeding kan Amani pastu terlelap..tp bahagian yg xrentung tu sedap je..hehe..
No comments:
Post a Comment