Portugese egg tart bole..Macau egg tart pon bole..bende ni femes gile kt Macau nun sne..salu bli bnde ni kt Bakers cottage..tart kire antara favourite ak la..hr ni bru dpt wt sndri..jenuh gak cri resepi die..dok blog walking tjumpe resepi ni kt blog Citarasawan..trus salin..kt fp kak Rinnchan pn de..ak ny pastry ni bli siap je..bli jenama KAWAN..nk gelek sndri malas..punye la susah nk cri pastry ni..kt Tesco bru de..bwk blik umh mak mentua sket..buah tgn la kunun2 ny..len kali wt nk nipiskn lg la die ny pastry..lg sedap sbb garing je..jom tgk resepi lak..
Bahan2:
120g castor sugar
5 biji kuning telur + 2 biji telur (dipukul rata, tapis)
280ml whipping cream
2 sudu besar tepung jagung + 3 sudu besar air (larutkan)
1 sk Ev
1 sk jus lemon
Puff Pastry 1 packet-375 can make 10 biji (cup muffin
Cara2:
1) panakan whipping cream dan gula hingga larut di atas api sederhana
2) masukkan telur yg dipukul sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan2
3) masukkan larutan tepung jgung dan kacau lg hingga jadi pekat. tutup api dan ketepikan dulu..
4) panaskan oven pd suhu 200c
5) canai bulat kulit pastry dan tekan dlm acuan tart..cucuk dasarny dgn garpu.
6) Tuang adunan dlm acuan hingga 3/4 penuh.
7) Bakar selama 25min / hingga perang
* ketika dibakar adunan akan mengembang
No comments:
Post a Comment