Tuesday, September 15, 2015

Majlis Aqiqah Emir Furqan





Malas nk berceloteh..tengok gambo jela ye..tema majlis warna tiffany blue..tgh in warna ni..




Buai endoi ambik dgn ofismate..kalu nk bole email i ye..

suke die dok dlm tu ye..si debab

Yassin ni i dgn sister i dok DIY ..cantik x??

cake in a jar

kek ni opkos la i yg baked

sticker order dgn sape tah..lupe name..sbb da berkurun sgt..

hari kejadian..berbaju melayu ijau..

baby emir dan mak baby

2015



Assalamualaikum semua..berhabuk sungguh blog ai ni.. lame terbiar..xde mood nk memblog ( padahal memang bukan blogger yg aktif pn)..lol..xtau nk start cmne sebenarnye..sejak@ ade ig ni kn..meh belanje gambo cuti2 medan last year.. Patutnye bergi ber5 tp disebabkn kakak yg sorang tu warded gare2 denggi ber4 jela kite.. 

rojak yg sedap..10k Rp rase..
berlatar belakangkan Danau Toba yang indah..

Otw Pulau Samosir

Subhanallah..cantik sgt kn

cer teka ape ni..

Air Terjun Si Piso Piso

berhenti makan durian tepi jalan

lori ni dok bawak singkong a.k.a ubi kayu

mane2 yang rare kite layan..

berhenti minum air degan a.k.a kelapa muda

solat kt masjid apa tah otw ke Danau Toba

sedap2 suare org Batak ni..

Dinner makanan padang kt bilik

pemandangan luar bilik..berkabus lak Danau Toba..mlm kemain sejuk..grrrrrrrrr
 P/s: Maaf gambo tunggang langgang x ikut hari percutian..

Wednesday, December 4, 2013

Dato' Rosyam Noor



Assalamualaikum semua..ni semalam punye cite..Jumpe abam Rosym Noor..datang ofis kite..hehe..actually ramai da retis datang opis..malas nk upload..huhu



xbape nk senyum la abam ni..=P

Tuesday, August 13, 2013

Salam Lebaran 2013







Assalamualaikum semua..Hari baik bulan baik ni ria sekeluarga nk mohon ampun dan maaf sekiranye ade terkasar bahasa, terguris perasaan, dan segale salah silap yg pernah dilakukan.. Raya tahun ni best sebab husband dapat cuti panjang, bole beraye rumah sedare mare..Esok da start keje..malasnye..xcukup cuti seminggu..ok la..c kecik da bangun..nk kena layan die dulu..dok byk kerenah  skrg..jumpe lagi di lain entry..

Thursday, June 27, 2013

Snow Cheese Cake


Assalamualaikum semua..lame betul blog ni ditinggalkan..ade yg rindu x agak2 nye..hehe..nak share resepi yg da basi...orang lain da lame try kite asyik ketinggalan keretapi..xpela even lambat dari xde kan..kek ni sedap..gebus je..len kali kena kurangkan sukatan susu pekat manis nye..resepi kite ambek kt umah kak Izah Mapin Lover tu..kite mohon copy ye kak..tuk rujukan akan datang..





KEK CHEESE BERSALJI/ SNOW CHEESECAKE

Resepi : Sherry mz@MyR
 
Sumber lain: kak Zana MamaFami

6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna self raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • izah tambah esen vanilla

  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- izah letak sekadar manis pada selera
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.


Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
*izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
*izah potong kek  menggunakan benang
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.

9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

memang bersalji je kan


Wednesday, June 26, 2013

Buttermilk Doughnut



Assalamualaikum n selamat pagi..entri tertunggak lagi..buat ni d lame..melayan kan tekak amani yang nk donut mcm kt big apple tu..so jangan tanye ade lagi ke x ye..memang da lame jadi baja..=D ..suke sgt resepi ni..memang stick dgn resepi ni je..suke bau buttermilk die..kite wat frozen donut ni..sebab senang kalau tibe2 tekak nk makan donut tinggal goreng je..sesuai tuk stok bulan puase gak..tq kak Ros share resepi yg mabeles ni..kite copy je sebab datang kemalasan..selamat mencuba..

ButterMilk Doughnuts
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com


Bahan-bahanya
2 sudu kecil baking powder
180 gram tepung roti
220gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)- kite x letak
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin@butter@shortening
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2  sudu kecil)
3 sudu kecil buttermilk 
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut ini nanti.

1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...