Tuesday, August 10, 2010

Bun Kelapa


Bun ni d wt pd ptg b4 1 ramadhan..nk wt mkn otw blik umh MIL..ekceli bun ni request en hb..nk ltk inti klape kte nye..layan kn jela..tp resepi ak gune bun gule merah sbb ade extra gula merah mse wt cendol hr tu..tu pasal la bun ni nmpk hitam2 manis gitu..hehehe..trima kasih wt kak Ros pemilik Jintanmanis.com..kak ros minta halal copy n paste resepi ye.. Jom tengok resepi..

Bahan2:
180g tepung roti
50g tepung gandum
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3-4 sudu besar gula merah
100ml susu segar@ air suam
40g butter
2 sudu besar gula
1 1/2 sk yis
50ml air
1/3 sk garam
1 sk bread softener/ water roux

Cara-caranya ( uli tangan)

1. Mula-mula masakkan gula merah bersama 50ml air didalam periuk dan kacau sehingga gula merah larut, ketepikan dan sejukkan sebentar.

2. Selepas itu, masukkan bancuhan gula merah dan semua bahan doh dalam bekas adunan kecuali kismis hitam dan uli hingga tidak melekat pada jari. Uli selama 5 hingga 8 minit.

3. Setelah adunan menjadi doh, boleh gunakan tips ini untuk dapatkan doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan beberapa minit, anda akan dapat doh yang elastik.

4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan kain bersih atau plastik wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagi doh pada dua bahagian, satu bahagian di campur dengan kismis hitam dan uli sebati.

5. Bahagi kedua-dua doh pada 9 bahagian bun kecil dan susun di dalam acuan petak 18cm, pastikan acuan petak di lenser dahulu dengan butter atau marjerin, biarkan doh naik dua kali ganda dan gilss permukaan bun dengan 1 sudu kecil susu segar+beberapa titikmadu.

KAEDAH LAIN ( menggunakan Bread Maker)

- Masukkan semua bahan kecuali kismis hitam dalam BM dan pilih menu Dough dan tekan ON, tunggu sampai siap di uli, kemudian keluarkan doh dan bahagi doh pada dua bahagian, satu bahagian di masukkan kismis hitam. Boleh terus bentukkan doh bulat-bulat dan susun dalam acuan petak. Biarkan naik dua kali ganda.

5. Akhir sekali bakar pada suhu 170-180darjah selama 20 hingga 23 minit dan sedia untuk dihidangkan panas-panas atau boleh juga disejukkan dahulu atas redai. Selamat Mencuba.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...